Canada Trivia

Canada Trivia: Five weeks, five categories, five questions per week.  All finished! All the questions and answers are listed below.

Enjoy!

 

The category for Week 5 is Local Knowledge.   

Question#1: What is the date on the sign at the Fairfield-Gutzeit House in Bath?

Answer: 1796 Built by William Fairfield, Jr.

To learn more about this man and his family go to

http://www.biographi.ca/en/bio/fairfield_william_5E.html

 

Question #2:  What is the historical significance of the Hawley House located at Main Street, Bath and Country Club Drive?

Answer: This house, the oldest continuously occupied house in Ontario, was built about 1785 by Captain Jeptha Hawley (1740-1813), a Loyalist from Arlington, Vermont. The Hawleys, an old Connecticut family, had sent several representatives, including Jeptha’s father, to the legislature of that colony. Jeptha joined the Royal Standard in 1776, served under General Burgoyne and was later in charge of Loyalist refugees at Machiche, Quebec. In 1784 he settled here in Ernesttown Township. The stone portion of this building was added between 1787 and 1799 as quarters for the Rev. John Langhorn, the district’s first resident Anglican clergyman.

 

Question# 3. In what year did the Mohawks of the Bay of Quinte settle in Tyendinaga: 1650, 1731, 1784?

Answer: 1784

On May 22, 1784, a group of 20 Mohawk families arrived led by John Deseronto, They selected the Bay of Quinte because it was said to be the birthplace of Tekanawita, the Great Peacemaker, one of the founders of the Iroquois Confederacy in the 12th century.[

Question # 4:  Two historical buildings in Bath have names related to food. One is the Ham House. The other is?

Answer:  Layer Cake Hall which currently houses the Bath Library. The Loyalist Parkway website provides an overview of historic sites in the immediate area.  https://www.loyalistparkway.org/regions/loyalist-township#map_wrapper 

 

The Final Question! – Canada supplies 80% of this delicious commodity to the world

Hint: a local company makes this product.

Answer: Maple Syrup.

Made near Bath by Hogan’s Honey and Maple Products.

 

The category for Week 4 is Sports

Question # 1: Name Canada’s two official national sports   

Answer: Lacrosse and Hockey- 1994 Official Sports Act 

 

Question#2 : In 1759 Scottish soldiers melted these to make curling stones 

Answer: Cannonballs

 

Question#3: What Canadian city hosted the first Olympic Winter Games on Canadian soil? 

Bragging rights if you know the year.

Answer:  In 1988, Calgary hosted the first Winter Olympics on Canadian soil. These were the games that saw Eddie the Eagle (the British downhill skier) as well as the Jamaican bobsled team (which actually inspired the movie Cool Runnings).

 

Question#4. What is the name of the Canadian who invented basketball?

Answer: James Naismith. 

Dr. James Naismith, physical educator, author, inventor, chaplain, physician (born 6 November 1861 in Almonte, Ontario; died 28 November 1939 in Lawrence, Kansas). James Naismith is best known as the inventor of the sport of basketball. He was also the first full-time athletics instructor at McGill University and established the basketball program at the University of Kansas in Lawrence, where he worked and lived for 41 years until his death. Naismith became the first member of the Basketball Hall of Fame in 1959. He was posthumously inducted to Canada’s Sports Hall of Fame and Canada’s Walk of Fame. In 2010, his original hand-written rules for the sport of basketball were sold at auction for $4.3 million, a sports memorabilia record. 

 

Question# 5  To the nearest thousand, how many points did Wayne Gretzky score in his career?

Answer: 3,000 . According to Wayne Gretzky Stats Top Ten Records, his career scoring points were 1016 goals, 2 223 assists.

 

Week 3 Questions and answers below

Question#1 What is Canada’s longest river?

Answer: Mackenzie 4,241 km all in Canada

Question # 2 In what province would you find Torngat Mountains National Park?

Answer: It is located on the Labrador Peninsula in the province of Newfoundland and Labrador. The subarctic Torngat Mountains are the Inuit homeland, and a treasure trove of the powerful stories, spirits and traditions of centuries of travellers.

Question #3 How many time zones are there in Canada?

Answer: There are 6: Pacific, Mountain, Central, Eastern, Atlantic and Newfoundland and Labrador

Question #4: What is Canada’s largest island: Baffin, Victoria or Ellesmere?

Answer: Baffin Island

Question 5: What is the most southerly point in Canada?

Answer: Point Pelee

It is the southernmost point of land in Canada, located at 41°41’N, 82°41″W (41.685,-82.684), or about 41.7 degrees north latitude.

It forms part of the province of Ontario and lies in Lake Erie, just south of Pelee Island, and is part of Point Pelee National Park.

Week 2 Questions and Answers below

Question #1 What term do Canadians use to describe a sofa with upholstered arms?

Answer: Chesterfield

Question #2 What city straddles the border between Alberta and Saskatchewan?

Answer: Lloydminster: Instead of fighting over jurisdiction the provinces agreed to just share it.

Question #3 Who captained the Bluenose, Canada’s iconic sailing ship?

Answer: Captain Angus Walter. The beer is Oland Brewery’s Schooner

Bragging rights if you can name the beer that features the Bluenose on it’s label

Question # 4 Whose face is on the Canadian $100 bill?

Answer: Robert Borden -the eighth prime minister of Canada, in office from 1911 to 1920. He is best known for his leadership of Canada during World War I.

Question #5 When did O, Canada officially become our national anthem?

Answer: 1980. It was written in Québec City by Sir Adolphe-Basile Routhier (words in French) and composer Calixa Lavallée (music), and first performed there on 24 June 1880.

Week 1 Questions and Answers

Category: Cities

1. Which Canadian city is nicknamed Hollywood of the North?

Answer: Vancouver. An article in the Vancouver Sun dated Jan 2018 quoted a survey by Moviemaker magazine which ranked Vancouver as the second- best place in North America to make movies. Toronto ranked 8 and Montreal 10th

2. Which restaurant chain first opened its doors in Hamilton ON?

Answer: Tim Horton’s – 1964

3. What city was founded by Samuel de Champlain in 1604?

Answer: St John, New Brunswick. Champlain arrived there on June 24, 1604 which is the feast day of St John the Baptist. Because of this, both the settlement and the river were named St John.

4. In which Canadian city would you go to The Forks?

Answer: Winnipeg, Manitoba at the intersection of the Red and Assiniboine Rivers.

The Forks of the Credit is a beautiful provincial park where visitors hike, picnic, ski and snowshoe,

5. What city is home to the most visited national historic site in Canada? Can you name the site?

Answer: Quebec City. The site is called the Ramparts of Quebec City (Park Canada stats 2017-2018)

 

 

Do not try to log in below as only the administrator for the page can do so. 

Leave a Reply